No start

From Tune Ups to Oil Changes, maintenance related

Moderator: toayoztan

No start

Postby 819_ay » Fri Nov 06, 2015 1:58 pm

Hey guys I need some help...the car is a 90st185,with a 92 st185 engine, with a mines ecu, I just finished a minor engine rebuild.. Timing belt, head gasket, a bunch of seals, didn't touch the pistons, so anyways I put the engine back in back, and when I go to start it, it turns but that's it there is fuel but no spark ... So I did some digging on the interweb, and well I discovered that the pinouts on a 90 and 92 are different... So took out the mines ecu and put in the stock 92 ecu, now I have spark/fuel/air I hear the afm closing, so it turns and every once in a while it back fire, like a fuckin bomb exploding with some black smoke(compression??) anyways I need some help figuring it out... There is a bunch of plugs that are not plugged into anything.. I'm assuming they are for the ac...

Thanks in advance
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby 819_ay » Fri Nov 06, 2015 6:56 pm

Forgot to mention there is no o2 sensor... With the mines ecu it didn't need it but now with the stock ecu I'm guessing it needs to be installed?
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby underscore » Fri Nov 06, 2015 11:24 pm

The car will run without the O2, it'll just be rich. Have you double checked the timing?
★ 1991 GTFour RC ~ "Rebel Scum" ★
It's for sale! http://www.alltrac.net/phpBB2/viewtopic.php?f=64&t=52181
Build thread http://www.alltrac.net/phpBB2/viewtopic.php?f=44&t=44216
underscore
GTFour God
 
Posts: 3809
Images: 0
Joined: Mon Apr 09, 2007 11:29 pm
Location: Kelowna, BC

Re: No start

Postby 819_ay » Sat Nov 07, 2015 12:48 am

No don't have a timing light, that's the next thing I need to check, just thought I'd ask maybe for some help... Is the timing light just for ignition timing? Or can I check engine timing as well? Or do check with the marks on the head and crank pulley?
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby mkernz22 » Sat Nov 07, 2015 1:11 am

The f*ck you mean the Mines doesn't need an o2? EVERY CAR NEEDS AN O2 sensor, no matter what ECU it has.
mkernz22
Club Member
 
Posts: 125
Joined: Fri Nov 07, 2014 2:32 pm
Location: Massachusetts

1995 Toyota Celica

Re: No start

Postby mkernz22 » Sat Nov 07, 2015 1:13 am

Without an o2 on the stock ECU, it has nothing to go by for the AFR so you're probably running super rich, hence the backfiring and black stuff. It's unburnt fuel.

I'm guessing you don't have a wideband installed either?
mkernz22
Club Member
 
Posts: 125
Joined: Fri Nov 07, 2014 2:32 pm
Location: Massachusetts

1995 Toyota Celica

Re: No start

Postby 819_ay » Sat Nov 07, 2015 2:30 am

Yeah well. you guessed wrong I do have a wide band... Maybe it needed one but I've been running without one since I got the car and even if I plug in an o2 it doesn't change anything... Yes I understand that but if the engine doesn't start would the ecu still read an Afr?would that cause the engine not to start?
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby ___Scott___ » Sat Nov 07, 2015 3:29 am

The ECU doesn't need the O2 signal to start because it doesn't work until it's warmed up anyway. That's why they have heaters in them, to get them up to temperature sooner and reduce emissions earlier.
Scott
Colorado Springs, CO - USA
SONY
Opera - The better browser
User avatar
___Scott___
Established Member
 
Posts: 2064
Joined: Mon Aug 09, 2004 5:30 pm
Location: - - USA - - Colorado Springs, CO

Re: No start

Postby FC Zach » Sat Nov 07, 2015 4:31 am

819_ay wrote:No don't have a timing light, that's the next thing I need to check, just thought I'd ask maybe for some help...

It definitely wouldn't hurt to check the ignition timing. My guess is your engine timing is off

819_ay wrote:Is the timing light just for ignition timing? Or can I check engine timing as well?

If the timing belt was installed improperly and the engine timing is off, ignition timing would be off too. .

819_ay wrote:Or do check with the marks on the head and crank pulley?

Yes, double check everything.
1992 Toyota Celica AllTrac
1987 Mazda RX7 Sport
1979 Yamaha G1A, rotary powered with Sachs KM24
1976 Hercules W2000, oil injected
User avatar
FC Zach
Club Member
 
Posts: 818
Images: 9
Joined: Mon May 20, 2013 7:43 am
Location: Eagleville, TN

1992 Toyota Celica

Re: No start

Postby 819_ay » Sat Nov 07, 2015 11:04 am

___Scott___ wrote:The ECU doesn't need the O2 signal to start because it doesn't work until it's warmed up anyway. That's why they have heaters in them, to get them up to temperature sooner and reduce emissions earlier.


FC Zach wrote:
819_ay wrote:No don't have a timing light, that's the next thing I need to check, just thought I'd ask maybe for some help...

It definitely wouldn't hurt to check the ignition timing. My guess is your engine timing is off

819_ay wrote:Is the timing light just for ignition timing? Or can I check engine timing as well?

If the timing belt was installed improperly and the engine timing is off, ignition timing would be off too. .

819_ay wrote:Or do check with the marks on the head and crank pulley?

Yes, double check everything.

Thanks for the help guys, I will definitely check timing, I'm pretty sure I lined everything up Good, but shit happens I guess, anything else I should check for? And is there a reason for the back fires even if it doesn't start?
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby FC Zach » Sat Nov 07, 2015 11:44 am

819_ay wrote: And is there a reason for the back fires even if it doesn't start?


Improper engine timing.
1992 Toyota Celica AllTrac
1987 Mazda RX7 Sport
1979 Yamaha G1A, rotary powered with Sachs KM24
1976 Hercules W2000, oil injected
User avatar
FC Zach
Club Member
 
Posts: 818
Images: 9
Joined: Mon May 20, 2013 7:43 am
Location: Eagleville, TN

1992 Toyota Celica

Re: No start

Postby 819_ay » Sat Nov 07, 2015 5:49 pm

Okay cool thanks again...I will check out the timing.. Hopefully I can get her running before the snow arrives so I can out her away lol... I appreciate the help..
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby underscore » Sat Nov 07, 2015 8:15 pm

If it's backfiring you know you have fuel, and if you know that you have spark then the main reason why the engine wouldn't be running (even if it's running badly) should be the timing.
★ 1991 GTFour RC ~ "Rebel Scum" ★
It's for sale! http://www.alltrac.net/phpBB2/viewtopic.php?f=64&t=52181
Build thread http://www.alltrac.net/phpBB2/viewtopic.php?f=44&t=44216
underscore
GTFour God
 
Posts: 3809
Images: 0
Joined: Mon Apr 09, 2007 11:29 pm
Location: Kelowna, BC

Re: No start

Postby 819_ay » Sun Nov 08, 2015 1:43 am

Yeah I can hear the pump prime and when I put just Fp to b+ if I remember correctly I can also hear the injectors spraying, and honestly I only checked one plug and there was spark, ran out of time and had to leave... So yeah will double check timing and make sure there is spark on all four, will update when that is done.. Again I appreciate the help... First place I come to is here when I'm stumped
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Re: No start

Postby 819_ay » Thu Nov 12, 2015 9:26 pm

So I thought I would give you an update, checked the timing... And well that's the problem... When I assembled everything, with the crank pulley at TDC I didn't make sure that the #1 piston was up.. Soo gotta redo the timing with the #1 piston up instead of down... How do I remove tension on the timing belt without removing the tensioner... Thanks again guys for you help and advice
819_ay
Club Member
 
Posts: 203
Joined: Fri Jun 24, 2011 1:32 pm

Next

Return to General Maintenance and Repair

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest