wast gate not working?

All of the information you need in one place.

wast gate not working?

Postby AWDrifter » Thu Feb 09, 2006 10:20 pm

my cars boost gage will hit 15 psi wen i hit the gas all the way, i think the wast gate is not working right. any ideas?. there also is a cuple of vacume leaks to, that would just make the boost go down so i dont know whats going on :(
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
ST-185 FOR THE WIN
User avatar
AWDrifter
Club Member
 
Posts: 47
Joined: Sat Nov 19, 2005 10:27 pm
Location: Eugene Oregon

Postby evo » Thu Feb 09, 2006 11:18 pm

stock downpipe and exhaust? I think you're describing boost creep
1992/ST185
Image
evo
Club Member
 
Posts: 321
Joined: Mon Oct 17, 2005 8:49 pm
Location: Toronto, Ontario

Postby AWDrifter » Fri Feb 10, 2006 12:40 am

whats that all about? :(
ST-185 FOR THE WIN
User avatar
AWDrifter
Club Member
 
Posts: 47
Joined: Sat Nov 19, 2005 10:27 pm
Location: Eugene Oregon

Postby AWDrifter » Fri Feb 10, 2006 12:41 am

no cat in the down pipe! would that be it?
ST-185 FOR THE WIN
User avatar
AWDrifter
Club Member
 
Posts: 47
Joined: Sat Nov 19, 2005 10:27 pm
Location: Eugene Oregon

Postby db » Fri Feb 10, 2006 3:55 pm

Does your car have a boost controller on it? Did you buy from someone who might have installed one? Or is this a recent problem.
Dave
Black 1990 Celica Alltrac
2011 Ford Fusion SE (Daily driver)
2008 Harley-Davidson Street Bob
Las Vegas, NV
http://www.facebook.com/ethinos
Image
db
Established Member
 
Posts: 2177
Joined: Mon Aug 16, 2004 9:20 pm
Location: Las Vegas, NV

Re: wast gate not working?

Postby 98RACE » Fri Feb 10, 2006 4:02 pm

AWDrifter wrote: there also is a cuple of vacume leaks to, that would just make the boost go down so i dont know whats going on :(


Not if its a vac leak to your wast gate actuator!!!!!!!!!! If there is a leak there then not your waste gate is not working because it no being told to work.

Fix the vac leaks!!!!!
98RACE
Club Member
 
Posts: 133
Joined: Fri Nov 05, 2004 1:29 pm
Location: Oakville,Ont,CANADA

Re: wast gate not working?

Postby DangerViking » Fri Feb 10, 2006 5:08 pm

98RACE wrote:Not if its a vac leak to your wast gate actuator!!!!!!!!!! If there is a leak there then not your waste gate is not working because it no being told to work.

Fix the vac leaks!!!!!


+1

If pressure isn't going to the wastegate actuator, it won't open (or won't open fully anyway), and you'll overboost. Also, if the actuator itself isn't working properly (i.e. not opening at right pressure, or siezed/blocked somehow) then you'll get the same thing. There are details in the BGB on testing your wg.

Image
#3 under inspecting actuator operation.

If your wastegate is opening properly, and you don't have any vacuum leaks to the wastegate (also double and triple check any boost controller you may have hooked up), and you have better than stock exhaust, you're probably experiencing boost creep. There's just so much exhaust coming out that not enough can make it through the wg. In that case, porting the wastegate is probably a good option (and not that hard if you have the time and patience, and enough experience to pull the turbo out). Good luck!
88 ST165, white, #6816 - (For Sale/Trade)
88 ST165, white, #5416 - gone
78 Datsun B210
98 Subaru Impreza 2.5RS
Chandler, AZ

(AllTrac.cheap && AllTrac.easy) = 0
DangerViking
Club Member
 
Posts: 484
Joined: Thu Mar 31, 2005 8:34 pm
Location: Chandler, AZ

Postby AWDrifter » Fri Feb 10, 2006 10:27 pm

well the car did have an old school HKS evc, but it is disconected. and so i put the hose from the turbo housing and put it to the wast gate. so i dont know whats going on? :cry:
ST-185 FOR THE WIN
User avatar
AWDrifter
Club Member
 
Posts: 47
Joined: Sat Nov 19, 2005 10:27 pm
Location: Eugene Oregon


Return to FAQ / Archive

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest