Page 1 of 1

Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Sat Feb 13, 2016 8:10 pm
by Twincam.22
Hi guys,

Tried to bring my celiac (92 gt4 Carlos Sainz) out for a spin today and it started to die after about 10 secs no matter what I did.

Thought was low on fuel so filled it up.

Tried again and same problem died on me after starting.
Now when I turn on ignition I am getting a whole load of clicking noise from behind the engine around the inlet manifold and engine will turn over but will not start.

Everything was A1 before today I only had it out 2 weeks ago and ran perfect....

Any ideas?..I'm thinking fuel pump connection maybe?

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Feb 15, 2016 9:45 pm
by Twincam.22
This evening I noticed the engine light is not coming on with ignition on I checked the fuses and all seem good.
When I check the main Ecu relay I can see it switches when ignition is on so that seems fine. Pretty stumped here now on what else to check...any ideas?

Also crossed the pins to check fuel pump and I can hear the fuel flushing back so that's ruled out....

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Feb 15, 2016 11:25 pm
by Corey
If its getting fuel, maybe it's not getting a spark?

Any CEL codes?

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 1:56 pm
by underscore
If the CEL isn't coming on I'd correct that first, if you can pull any codes from it that'll help you a lot. Stupid questions first have you checked the bulb?

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 11:25 pm
by DonMuscles
If it is turning over and not firing and you have fuel, then it is no spark!

A clicking noise may be a broken igniter wire or wire to/from the coil, grounding on something it should not be!

Could also be a cracked dizzy cap, jumping outside of the case and grounding on the engine.

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 11:27 pm
by DonMuscles
Also as a first rule.... DO NOT ASSUME THAT BECAUSE A FUSE "LOOKS OKAY", that it is good!

Replace with a new one anyway!

That is the only way to be sure!


I learnt that the hard way!

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Feb 22, 2016 3:18 pm
by underscore
^ and the second rule is that just because something is new, does not guarantee it is working. Parts are DOA all the time.

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Feb 22, 2016 5:10 pm
by DonMuscles
Yep!

Agreed there!!!!

Especially starter motors!!!

Had 3 faulty ones supplied in a row, before getting a good one!

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Feb 22, 2016 5:11 pm
by DonMuscles
That was on a Fiat though......

><.

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Tue Feb 23, 2016 7:18 am
by jeffdsanderson_uk
This is very similar to a problem I had on the CS and other folk are getting similar problems over here in the UK. ECU capaciter breakdown!
Check out this thread covering a recent failure.
http://www.gt4dc.co.uk/forum/viewtopic.php?f=13&t=7561

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Tue Feb 23, 2016 8:41 am
by underscore
Good call, the caps in our car are getting to be that age. Maybe I should replace the ones in my spare ECU now so I have a nice solid spare for when they start going in the car.

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Tue Feb 23, 2016 10:05 am
by jeffdsanderson_uk
Just realised it is the same guy! ... sorry twincam :)

Re: Relay clicking noise, won't start

PostPosted: Mon Mar 07, 2016 10:22 am
by Twincam.22
Guys sorry for the delayed response on this have been out of country and solve problem on another forum.

The problem was leaking capacitors on the ECU. Seems to be a common problem and luckily a quick fix was possible.
Some good info here for any guys experiencing same issues...

http://www.gt4dc.co.uk/forum/viewtopic. ... 1&start=15

thanks for all the help...