st185 oil failure/bearings video

Q&A regarding engines, turbos, and intercoolers and power upgrades

st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Sun Feb 23, 2014 8:40 pm

Hi,

I am new to celica st185 world. Second time my engine is blown in short time.
its basically second time, engine bearings failure... repair was done really properly. Cranc was done -0,5, Measured tolerance, 0,029mm and crank turned freely etc, all by the book.
I didnt have time yet to put oil pressure sensor and oil temp sensor to engine. Is there some oilpump failure/issues that could be known to 3sgte? Is this driving too rough for 3sgte? ... oil temp? pressure? Motor temperature was according to gage fine. Is the rpm too high? What would be most likely cause bearing failure second time driving as shown?

http://www.youtube.com/watch?v=CxplrKCdPjk&feature=youtube_gdata
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby Fox 21 Alpha » Sun Feb 23, 2014 10:42 pm

I just rebuilt my engine and had it make it 50 miles before loosing oil pressure when its warm. My bearings are grinded up pretty decent. Was a full tear down and rebuild and refresh done pretty properly and a reputable machine shop doing the machine work. Only thing we can come up with was the bearings lost their prelube before the engine was able to get started. That is, if during your first crank, the engine doesn't fire and start and run within under minute then lube on the bearings will run out and it will grind them, causing problems shortly there after.

I don't think that driving could be nearly too rough, assuming everything was in good condition and you had full oil. If your oil level was low you could maybe suck air on a turn, but I'd think you notice. Maybe get a pan with a sump if your that worried about it, but nothing wrong that I can see...
User avatar
Fox 21 Alpha
Club Member
 
Posts: 255
Joined: Sat Aug 23, 2008 5:21 am
Location: PA

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Mon Feb 24, 2014 5:41 am

Thx for replay. Yes, oil was in max level. Semi-synt Castrol.
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby celicast184 » Mon Feb 24, 2014 6:14 am

what I like to do when I build my motors is spin the oil pump with oil in it. this is pre-installing the timing belt. I would hook up my cordless drill with a 12mm socket and rotate in clockwise as fast as it can go. this will lube up all bearings as well as the cam journals.
Image
I <3 MY ST214
User avatar
celicast184
Club Member
 
Posts: 732
Images: 0
Joined: Fri May 16, 2008 5:05 pm

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Mon Feb 24, 2014 7:17 am

Ok, tnx, good tip, new oilpump maybe too?... To be sure?
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby 90blacktrac » Mon Feb 24, 2014 12:35 pm

Make sure to get the oil cooler nice and clean too it has a tendency to hold metal shavings, also get the rods checked for out--of-roundness the main side will spread when unbolted.
90blacktrac
Club Member
 
Posts: 246
Images: 26
Joined: Sun Jun 04, 2006 3:44 am
Location: Iowa

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Tue Feb 25, 2014 5:49 pm

Second time second rod bearing. And rod is also wasted (oval). Rod was replaced the other time. So again second rod+bearing. I dont know, maybe there was somewhere some metal shavings left. It was cleaned, but, dont come up with no other reason. Why second and same way?

Image

Image

Oh well... engine out ... here we go again. lets try again, and with all cautions :)
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Tue Feb 25, 2014 6:15 pm

Does 3sgte gen1 (st165) oil pump fit to gen2? Is it same good? Have lowmilage engine, where to take spare parts...
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am

Re: st185 oil failure/bearings video

Postby lordvampire » Thu Feb 27, 2014 4:01 pm

Is it possible, that cylinders are not in round? Previous owner has changed pistons(new standard), maybe with heat piston seizes and cause the failure. I dont see why would conrod go bad other way. ?
lordvampire
Club Member
 
Posts: 41
Joined: Sun Oct 20, 2013 7:11 am


Return to Performance and Power

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests