Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Talk EMS and Computer related performance

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby tw2 » Fri Dec 10, 2010 7:41 pm

I found the off boost driveability amazing. The increase in torque in this range is great.
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
Thomas, JDM 90 185, 06 350z
User avatar
tw2
Established Member
 
Posts: 2909
Joined: Sun Dec 11, 2005 3:01 am
Location: Hamilton, New Zealand

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 8:12 am

Hey everybody,

the engine is finally ready to start.

But when i crank, the MS2 doesn't show any rpms.

I'm using the stock distributor with the Zeil board. (2 VR)

Is there a way i can check if the signal is at least coming inside the wire going to the ecu?


I have followed those settings: http://www.msextra.com/doc/ms2extra/MS2 ... #mtsetting

The toyota ESA 24-1 one. Is it correct?

Thanks
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby BNZ » Mon Dec 13, 2010 9:30 am

Follow my setup,it's working flawless.
I do not have any experience with the MS onboard VE conditioner.I am using both conditioners on the Zeal
The settings posted there by Phil are good.
Read mode here http://www.msextra.com/forums/viewtopic ... 01&t=38214 and here http://www.msextra.com/forums/viewtopic ... &start=200
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 9:47 am

Thanks for your reply.

i've read everything but i'm not 100% sure:

So what fixed the "no signal" problem? to put the 2 VRs on the zeil? or to ground the pin14 on the zeil?

Did you end up using G2 or G1? I'm still using G1.

Thanks
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 9:56 am

Also to use VR1 on the zeil, did you just move the wire from VRIN to VR1 ?

Also did you use those wheel settings?

Image

Thank you
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby BNZ » Mon Dec 13, 2010 10:00 am

It was me fixing it,as i forgot to un-jumper something...don't rememeber exactly now,but if you follow the instalation carefully you wont do the error as i did :)
G1 for me also,check my wiring.Yes the wheel settings are corect
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 10:16 am

i've followed your wiring but i used VRIN.

Do you think switching to the vr1 on the zeil will fix it?

i don't get any rpm reading at all...
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 11:25 am

The two pots were fully clockwise. Do you think that could be the problem? I will try tomorrow.
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby BNZ » Mon Dec 13, 2010 11:48 am

If you want to stay on the V3's VR1 than you need to play with the pots as stated in the manual until you get RPM reading...that was the main motive I've moved to the Zeal's conditioner
Switching to Zeal is a piece of cake,you only need to bring a wire from tachsel to the upper (positive) VR1 terminal unjumping TachSel from VRIn of-course,and to avoid noise problems ground pin 14 of the LM conditioner as posted by me above.
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Mon Dec 13, 2010 9:44 pm

So by doing this, it will bypass this whole part of the circuirt no?

Image

Would have been so good to do that in the first place and skip the assembly...

I'll try later today, thanks a lot for your help.
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby BNZ » Mon Dec 13, 2010 10:20 pm

That circuit is on the V3 board,and yes you will bypass it !
Simply and run a wire from TacheSel to VR1 on Zeal board (white wire in my latest attached picture) and do not forget to cut the jumper "TachSel - VrIn" :)

P.S. That configuration posted by you was my second option in case Zeal would not clear the noise completely. That's the setup Phill from ExtraEFI uses in his "VAST setup" ecu's he builds,and they also work so ether way is a good option. Take in consideration that this setup has other resistor values and capacitor values as the standard megasquirt resistors,that's why he draw the values in the picture !
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Wed Dec 15, 2010 12:02 am

I still haven't moved the vr to zeil, i'm gonna do it now.

But i'm still not sure about the settings for the trigger wheel. Am using the RX7 setting (posted above), but i think i should use the toyota 24-1 toothed wheel one instead of the 24-2.

I'm getting signal now but it come and goes while cranking. I don't have a stable signal...

Did you set your base timing with a timing light before starting the engine?

Thanks
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby BNZ » Wed Dec 15, 2010 6:45 am

Start with a 20 setting under tooth angle and activate the Tach interrupt masking under Noise just to get you started,then you can adjust it. I've did the timing with the light after i got a stable idle using fixed advance.
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

Re: Megasquirt FAQ, writeup (Updated 30/10/09)

Postby MXP_57 » Wed Dec 15, 2010 7:04 am

Ok thanks. I almost got a stable signal but then the ms2 disconnected and now i've got D15 and D16 fully ON all the time. And no more communication with the laptop...
:bangshead: :bangshead: :bangshead:

I'm starting to loose patience with this...
CEIKA Demo car 1987 ST165 JDM 1000kg/700hp http://ceikaperformance.com
MXP_57
Club Member
 
Posts: 216
Joined: Mon Sep 29, 2008 1:26 am
Location: Auriol, FR

Re: Re:

Postby BNZ » Wed Dec 15, 2010 8:43 pm

BNZ wrote:
pit_celica wrote:The problem with our IAC valve is that it is normally open. So, even if you have set your PWM at off, the idle valve is open. I suggest you to plug the vaccum line of your IAC. This way, no air will enter by the IAC valve and your idle RPM will be set by the idle screw on the throttle body.


I am also in the process of sorting things out with the stock IAC.


The solution :
Idle air control circuit.jpg

Works great 100% PWM is wide open / 0% is wide shut.
Use :
IAC_Close - Harness ISC1
IAC_Open - Harness ISC2
IAC_In - MS Fidle
Street ST185
Rally ST165
HillClimb Renault 5 GTE
User avatar
BNZ
Club Member
 
Posts: 321
Images: 31
Joined: Fri Oct 03, 2008 7:22 pm
Location: Timisoara/Romania

PreviousNext

Return to EFI Corner

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest