CODE 53 issues

Talk EMS and Computer related performance

CODE 53 issues

Postby shadowlife25 » Thu Oct 22, 2009 10:59 pm

So my 91 AT is throwing code 53 for the last couple weeks...

I purchased another ecu from DarthRipley (Thank You!) and let it run in the car, but the issue came back.

I also tried my JDM ecu with the same result.

According to the BGB CODE 53 is a fault in the knock control circuit in the ecu itself. Hence why I purchased and installed another one that was known to be good.

It simply is not possible that all 3 ecu's are bad.

I have also checked the wiring with my dvom and everything appears to be fine.

Any thoughts or suggestions?

I'm a bit stumped, as CODE 52 is able to detect a wiring fault or bad knock sensor, but it is only triggering CODE 53.

Your help is appreciated.

- Mario
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
- Mario
User avatar
shadowlife25
Club Member
 
Posts: 400
Joined: Sun Feb 18, 2007 3:26 am
Location: Napa, CA.

Postby built2run » Sun Nov 01, 2009 8:51 pm

i had a similar issue you might try to re-wire the knock sensor. i did this and it stopped the code 53(i had both 52 & 53) you do have to use shielded wire you can get it at radio shack and at most sterio shops.
"straight lines r 4 fast cars, turns r 4 fast drivers" Colin McRae.
ST165, black: parted and gone
ST165, white: rear ended by ass hat
ST165, white: sold to friend
ST185, black: current project, "The Kraken"
User avatar
built2run
Established Member
 
Posts: 1534
Joined: Wed Feb 02, 2005 11:17 pm
Location: Hollister, California


Return to EFI Corner

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests