ST185, SWAP ECU and Code error 54

Write ups and tutorials for maintenance and modifications.

ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Sun Nov 01, 2015 5:22 pm

Hello to all Celica technicians and the others :)

I own a 1990 ST185 converted into a CS (gearbox, hood, intercooler + pump, fans and ECU).
The fuel pump is running permanently and of course like many guys here I got a Code 54 from the ECU.

I have read many threads about the code 54 here, but they are quite old and most of the time, the attached pictures aren't available anymore. So I have opened a new thread.

So, I would like to fool the ECU for not reporting the code 54 anymore to avoid the Check Engine light on the dashboard.

Thanks
Members don't see the above ad. Register now - it's free!
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby alltracman78 » Sun Nov 01, 2015 10:27 pm

You ground one of the pins from the ECU.
INT? I don't remember off the top of my head.
I do know the US wiring harness has a bare space there.

I always grounded it to the stud the ECU mounting bracket attached to.
Image
User avatar
alltracman78
GTFour God
 
Posts: 4677
Joined: Mon Aug 09, 2004 9:04 am
Location: Ma

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Locker » Mon Nov 02, 2015 1:41 am

viewtopic.php?f=21&t=50950

I just went through the same problem. Ground the int wire. There is a pin-out diagram in the thread
90 ST185
Locker
Club Member
 
Posts: 564
Joined: Wed May 25, 2005 9:41 pm
Location: Barrie, ON

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Mon Nov 02, 2015 4:57 am

Locker wrote:http://www.alltrac.net/phpBB2/viewtopic.php?f=21&t=50950

I just went through the same problem. Ground the int wire. There is a pin-out diagram in the thread

Thanks guys.

Did you do that inside the CPU or have you cut the wire from the ECU connector ?
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Locker » Mon Nov 02, 2015 12:15 pm

just snip the wire and ground the wire coming out of the ECU
90 ST185
Locker
Club Member
 
Posts: 564
Joined: Wed May 25, 2005 9:41 pm
Location: Barrie, ON

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby mgnt232 » Mon Nov 02, 2015 3:08 pm

I had the same problem code54, thread has all my info and pics. Worked for me
http://www.6gc.net/forums/index.php?showtopic=90820&hl=
mgnt232
Newbie
 
Posts: 18
Joined: Sat May 03, 2014 8:46 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Mon Nov 02, 2015 8:20 pm

mgnt232 wrote:I had the same problem code54, thread has all my info and pics. Worked for me
http://www.6gc.net/forums/index.php?showtopic=90820&hl=


Thanks.
So wich relay do I need ?

Do you have a picture of the mod done ? :D
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Locker » Mon Nov 02, 2015 8:43 pm

Gibs wrote:
mgnt232 wrote:I had the same problem code54, thread has all my info and pics. Worked for me
http://www.6gc.net/forums/index.php?showtopic=90820&hl=


Thanks.
So wich relay do I need ?

Do you have a picture of the mod done ? :D


The relay fix is only for those running a st205. If you've done the St185 RC swap you only need to ground the INT wire. I went through this headache not 2 weeks ago...
90 ST185
Locker
Club Member
 
Posts: 564
Joined: Wed May 25, 2005 9:41 pm
Location: Barrie, ON

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby mgnt232 » Mon Nov 02, 2015 10:49 pm

Locker wrote:
Gibs wrote:
mgnt232 wrote:I had the same problem code54, thread has all my info and pics. Worked for me
http://www.6gc.net/forums/index.php?showtopic=90820&hl=


Thanks.
So wich relay do I need ?

Do you have a picture of the mod done ? :D


The relay fix is only for those running a st205. If you've done the St185 RC swap you only need to ground the INT wire. I went through this headache not 2 weeks ago...

Oh yeah sorry gotcha, ST185 is different. disregard for you lol, it is how you do it on a 3rd gen st205 though
mgnt232
Newbie
 
Posts: 18
Joined: Sat May 03, 2014 8:46 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Tue Nov 03, 2015 3:13 am

Locker wrote:
Gibs wrote:
mgnt232 wrote:I had the same problem code54, thread has all my info and pics. Worked for me
http://www.6gc.net/forums/index.php?showtopic=90820&hl=


Thanks.
So wich relay do I need ?

Do you have a picture of the mod done ? :D


The relay fix is only for those running a st205. If you've done the St185 RC swap you only need to ground the INT wire. I went through this headache not 2 weeks ago...

Thank you very much. Now it's clear :)
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Wed Nov 04, 2015 7:19 pm

So I own the Carlos Sainz ECU.

Based on this information,
Image

My INT pin should be here :
Image

The INT pin should be there:
Image

And is grounded there
Image

But the Check Engine is still lightning...
While removing the ECU I have disconected the ground from the battery.
Should it be enough to reset the ECU ?

Or maybe I have grounded G- instead of INT ?

Thanks
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Wed Nov 04, 2015 7:48 pm

Locker wrote:The relay fix is only for those running a st205. If you've done the St185 RC swap you only need to ground the INT wire. I went through this headache not 2 weeks ago...


I have done the ST185 Carlos Sainz ECU swap.
The RC ECU is a bit different.
Source: http://hohneckr.awardspace.com/celicapr ... inouts.htm
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Locker » Wed Nov 04, 2015 8:41 pm

I'm not sure what to tell you.
I grounded the INT and my check engine light went off. It was an ST185RC. its a pink wire.....
I'm not sure why you opened up the ECU
90 ST185
Locker
Club Member
 
Posts: 564
Joined: Wed May 25, 2005 9:41 pm
Location: Barrie, ON

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby Gibs » Wed Nov 04, 2015 8:45 pm

Locker wrote:I'm not sure why you opened up the ECU


To do the mod inside the ECU. (I have no electricity to solder in my garage).
So I took the ground of the ECU.
Gibs
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri Oct 30, 2015 11:38 pm

Re: ST185, SWAP ECU and Code error 54

Postby alltracman78 » Thu Nov 05, 2015 12:48 am

alltracman78 wrote:You ground one of the pins from the ECU.
INT? I don't remember off the top of my head.
I do know the US wiring harness has a bare space there.

I always grounded it to the stud the ECU mounting bracket attached to.


.
Image
User avatar
alltracman78
GTFour God
 
Posts: 4677
Joined: Mon Aug 09, 2004 9:04 am
Location: Ma

Next

Return to How To

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests