Page 2 of 2

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 11:33 am
by awolo
Well at least im not the only one.

How similar is your problem when it comes to RPM range?

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 5:39 pm
by belanger33
the sound from mine happens between 1700 and 1900 rpm approximately...which is quite similar to you

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 5:57 pm
by awolo
Very similar indeed.

Have you removed your valve cover yet? and had a look?

I think that's my next step. I have no other idea what/where the noise could be coming from.


The noise is so annoying and it really makes my car sound like a POS.

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Tue Jun 05, 2012 12:22 am
by belanger33
im at that point too(removing the valve cover) to see if it's the cover that's vibrating at that speed!...hopefully it's that since my timing belt was redone 8 months ago and the idler bearing was changed too...

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Wed Jun 06, 2012 11:28 am
by awolo
I have some new information on this issue.

For the past few weeks I have noticed that when the engine is just started, like in the morning, on a cooler day, my idle will be right in the 1500/1600 range...BUT, the noise/vibration is not present until after a few minutes. It slowly comes on, almost like something is rattling lose. Then she is back to her normal loud self.

belanger33 - Have you noticed this as well?

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 12:25 pm
by loudstealthGT-Four
Have you checked the ECU for codes yet, as this will likely point you straight to the problem if the check engine light flashes on at the same time as the vibration occurs

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 1:44 am
by awolo
The only codes that where recorded: 34 & 35

Which is unrelated to this issue.

belanger33 hasn't read any codes either.

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 9:02 pm
by belanger33
In my case, the noise is always present at cold or warm engine it doesnt change anything.... however, my idle when the car is cold never gets as high as 1700 so i dont hear it idle...

Have you taken off the cover yet?

awolo wrote:I have some new information on this issue.

For the past few weeks I have noticed that when the engine is just started, like in the morning, on a cooler day, my idle will be right in the 1500/1600 range...BUT, the noise/vibration is not present until after a few minutes. It slowly comes on, almost like something is rattling lose. Then she is back to her normal loud self.

belanger33 - Have you noticed this as well?

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 1:57 pm
by awolo
belanger33 wrote:In my case, the noise is always present at cold or warm engine it doesnt change anything.... however, my idle when the car is cold never gets as high as 1700 so i dont hear it idle...

Have you taken off the cover yet?


Mine is also the same way. Hot or cold, always there.

I have not gotten around to removing the cover yet. It is surely on my list though.

A friend of mine thinks there is something going on in the Valve area. I was assuming that a noise like this being associated with the valve train would cause the car to run poorly or not at all. But that does not seem to be the case. Which is odd IMO.

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Thu Jun 28, 2012 5:36 pm
by awolo
Does anyone think this could be a loose shim??

Engine Vibration/Noise

PostPosted: Thu Jun 28, 2012 7:27 pm
by celigts
Haha ask the guy who threw a shim lol!

Re: Engine Vibration/Noise

PostPosted: Fri Aug 24, 2012 11:30 pm
by belanger33
finally in my case it was my idler bearing who was the culprit.